Aansprakelijkheidsverzekering

Terug naar alle verzekeringen

Een Aansprakelijkheidsverzekering (ook wel foutief WA-verzekering genoemd) is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Op enkele uitzonderingen na vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering gewoonlijk alle letselschade en zaakschade die door de verzekerde wordt veroorzaakt. Opzettelijk veroorzaakte schade en schade die uitsluitend bestaat uit financiƫle schade (in verzekeringstermen: zuivere vermogensschade) is doorgaans niet verzekerd. Ook schade aan gehuurde zaken is niet gedekt.

Verzekeringsvormen

De aansprakelijkheidsverzekering kan zowel worden afgesloten door een particulier als door een bedrijf of vrije beroepsbeoefenaar. 

Particulieren kunnen zich verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De AVP is een verzekering die de verzekerde en zijn gezin verzekert tegen het risico van aansprakelijkheid.

Een bedrijf of vrije beroepsbeoefenaar kan een aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven en beroepen (AVB) afsluiten. Een AVB verzekert het bedrijf of de vrije beroepsbeoefenaar tegen het risico van aansprakelijkheid. De premie is sterk afhankelijk van het soort bedrijf (een aannemer zal een veel hogere premie betalen dan een thuis kapper/kapster) en van de omzet van het bedrijf.