Krediethypotheek

Terug naar alle hypotheken

De krediethypotheek wordt vaak afgesloten om je kredietruimte (tijdelijk) te verruimen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing, voor een consumptieve uitgave of gewoon als zekerheid achter de hand. Soms gebruiken oudere mensen deze hypotheekvorm om te kunnen beschikken over het vermogen dat in hun huis vastzit.

De kenmerken

  • Je hebt een doorlopend krediet met hypothecaire zekerheid waardoor de rente lager kan zijn dan een "normaal" consumptief krediet.
  • Je kunt flexibel opnemen en aflossen.
  • Het is een alternatief voor consumptief lenen.
  • Soms kun je meer lenen dan de waarde van de woning.
  • De hypotheekrente is alleen aftrekbaar als het geld wordt gebruikt voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van de woning.

Flexibiliteit

Bij deze hypotheekvorm heb je veel vrijheid. Er is geen dwingend aflossingsschema. Je kunt vrij opnemen en aflossen. Als de waarde van je huis hoog genoeg is, kun je zelfs tot op zekere hoogte de verschuldigde rente laten bijschrijven. Let dan wel op de fiscale gevolgen. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je een krediethypotheek afsluiten die hoger is dan de verkoopwaarde van de woning. In dat geval moet je meestal wel een kapitaalverzekering afsluiten. Daarmee is tegelijk het overlijdensrisico gedekt en spaar je voor de aflossing van (een deel van) de lening.

Hypotheekrenteaftrek beperkt

Sinds 2001 kun je de rente over consumptieve leningen niet meer fiscaal aftrekken. Als je de kredietruimte van je krediethypotheek voor consumptieve doeleinden gebruikt, kun je dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat kan wel als je de kredietruimte gebruikt voor de aankoop van een huis of voor verbetering of onderhoud van de woning. Weet dus goed waaraan je begint bij deze hypotheekvorm. Laat je adviseren door een onafhankelijke deskundige. Maak een afspraak met één van onze adviseurs.

Neem voor meer informatie contact met ons op